Zoektocht

Je wilt dat het thuis fijn is voor je kinderen, zodat ze zich kunnen ontwikkelen.

Het kan gebeuren dat het niet meer fijn voelt en dat je kind niet lekker in zijn vel zit. Soms weet je waar dat vandaan komt, soms ook niet. Duidelijk is dat er problemen zijn, waardoor de sociale en/of emotionele ontwikkeling van je kind belemmerd wordt. Je kunt dit merken aan je kind doordat het veel boosheid of angst laat zien, veel huilt of zich terugtrekt uit het contact. Het kan ook zijn dat je kind heel ander gedrag vertoont dan je gewend bent of klaagt over buikpijn en hoofdpijn. Of je merkt het aan de prestaties op school.

Als ouders heb je misschien al van alles geprobeerd en zit je soms met je handen in het haar. Je komt er niet meer uit. Dan is het fijn als er anderen zijn die je kunnen ondersteunen. Met speltherapie starten we de zoektocht naar wat er speelt en hoe uw kind zich weer prettig kan gaan voelen.

Wat is speltherapie

Speltherapie is een vorm van psychotherapie, waarbij spel centraal staat. Daarbij is spel de taal die een kind goed spreekt en verstaat. Via spel kunnen kinderen zich uiten en de wereld ontdekken. Hierin zijn kinderen dan bezig om zich zowel op persoonlijk als op sociaal gebied te ontwikkelen. In speltherapie kunnen die krachten worden benut. Daarbij geeft het spel de mogelijkheid om symbolisch te uiten wat het kind niet in woorden kan omschrijven. Ook kan de realiteit verandert en hanteerbaar gemaakt worden, waarmee een kind controle krijgt over zijn angsten en nare ervaringen verwerkt worden. Daarbij is het uiten van emoties en daarmee om kunnen gaan een belangrijk onderdeel.

Door je kind aan te melden voor speltherapie kunnen we samen werken aan herstel van het gewone leven.

 

Mogelijke hulpvragen:

*Hoe krijgt mijn kind meer zelfvertrouwen?

*Hoe komt het dat mijn kind zoveel boosheid of angst of verdriet laat zien en hoe ga ik daarmee om? Wat als mijn kind zijn emoties niet kan uiten?

*Het lukt niet om te herstellen van tegenslag. Hoe kan het kind zijn veerkracht versterken?

*Mijn kind heeft last van faalangst

*Hoe ga je om met verlieservaringen, zoals verlies van gezondheid, verlies van een vertrouwde omgeving, verlies van een belangrijk persoon?

*Hoe kan het kind leren omgaan met beperkingen?

*Mijn kind is hooggevoelig. Hoe kan het kind dat een plek geven in zijn/haar leven?

*Hoe kan het kind met een vluchtverhaal, de ervaringen een plek geven en zich blijven ontwikkelen?

 

Verloop van het traject

Als je je kind aanmeld dan kan ik bij je thuis komen voor een intake gesprek.

Als we samen beslissen om verder te gaan met speltherapie dan volgt een observatieperiode van vier keer spelen.

Daarna wordt een behandelplan gemaakt met daarin de doelen waaraan gewerkt wordt.

Daarnaast vind ik het oudercontact belangrijk. We kunnen oudergesprekken afspreken.

Als jullie veerkracht is versterkt, jullie hulpvraag is beantwoord en jullie samen weer verder kunnen, werken we toe naar een afscheid.